Skolan i Uruguay/ Liceo Pablo Neruda Atlantida
Efter två månader i skolan så känns det som en bra ide att faktiskt skriva lite mer ingående om min skola. 
Först av allt vill jag bara säga att jag är SÅÅÅ nöjd med min skola här. Den är Fantastisk, rolig och alla är så välkomnande och trevliga. 
 
Colegio y Liceo Pablo Neruda Atlantida
http://www.pabloneruda.edu.uy/
Så här beskriver skolan sig själva 

MISIÓN Y VISIÓN

Misión

Somos una comunidad educativa que apunta la formación integral del ser, a la excelencia académica trabajando con los programas oficiales y apoyándonos en actividades complementarias. Estas actividades, son consideradas de gran importancia, ya que a través de ellas tendemos a lograr un equilibrio en la persona, estimulando tanto sus aspectos: cognitivo, motriz, creativo, afectivo, buscando que cada niño, explore y desarrolle al máximo las distintas inteligencias.

- Vi är en privatägd skola som vill använda sig av integrerad formation och akademisk excellens genom att de arbetar med statliga program och genom att stödja kompletterande verksamheter. Dessa verksamheter anses vara mycket viktiga  då vi genom dessa aktiviteter tenderar att uppnå en personlig balas. Detta genom att stimulera både kognitiva, motoriska, kreativ, emotionella apekt. Vi vill efektivt att varenda barn  utforskar  och utvecklar det maximala som är möjligt. - (  kan vara översatt lite fel, men jag försökte) 

Visión

Nos comprometemos a desarrollar personas con capacidad de crear libremente y de poder dar vuelo a las ideas y opiniones formando individuos: felices, respetuosos, críticos, autocríticos, autónomos, reflexivos, libres, creativos, solidarios, tolerantes con derechos y deberes, responsables y con buen nivel académico. Capaces de transformarse y transformar la sociedad.

- Deras Vision är att utveckla människor  som kan skapa fritt och ge flyget till idéer och åsikter som bildar individer : lycklighet, respektfulhell, kritiskt tänkande, självkritiskt tänkande, autonom, reflekterande, fri, skapande, omsorgfull, tolerera rättigheterna och skyldigheter som finns. De vill skapa ansvarsfulla personer med god akademisk status.Personer som ska kunna omvandla sig själva och samhället.

 

Skolan öppnade sina portar 2006 vilket innebär att det är en hyffat ny skola härpå " guldkusten".  Sklan har ett team som verkligen interesserar sig för eleverna och som sätter sin in deras skolystem. Först var skolan bara Liceo, med Ciclo basico och Bachillerato vilket betyder högstadie och universitetsförberendande program, men 2012 kom ett förslag från föräldrarna som följt Pablo neruda att de kulle öppna Educacion Primaria, vilket är grundskola. 
Skolan har 16 klassrum, ett Bibliotek. Laboratorier för Fysik, Kemi och biologi, 4 personalrum, 3 samlingsrum, 2 badrum endast för lärare, Ett badrum för funktionshindrade, 9 badrum för studenter, Ett datorrum, Två sportplatser täckta med konstgräs och en cafeteria. 
Skolan erbjuder även tre Sporter. Rugby, Hockey och fotboll. Skolans Färger är Svart och blått. 

 

 

Bachillerato kallas de tre sista åren på highschooll här i uruguay. 

Efter fjärde året i highschool får man välja bland tre eller fyra olika inriktingar som sedan delar upp sig mer i 5:e året. 

De fyra inriktingarna är Humanistico, Cientifico, Biologico y Artistico. Dock erbjuder inte alla skolor artistico. 
Pablo neruda erbjuder endast de tre förstnämnda.

Humanistico: Är som ni antagligen förstod på namnet, linjen som är mest lik samhällskunskap i sverge. Du läser inte fysik, eller kemi utan det är mer som den vanliga samhällslinjen i sverige. Läser du på denna linje erbjuder dig skolan att fortsätta till derecho, du kan alltså inte välja någon annan avgrening

Cientifico: Är linjen som liknar naturvetenskap men mer åt matematikhållet. Istället för Biologi läser du matematik 2 och det är mer fokuserat på matematik och fysik än de vanliga humanistiska ämnena. Läser du denna linje erbjuder dg skolan att välja mellan Economia och Ingenieria det 6:e året. 

Biologico: Är linjen som jag läser, Det är som en blandning mellan natur och samhällskunskap i sverige, Du har alla Naturämnen fast bara nivel 1 av matematik, inte nivel två som i cientifico, dock så har du biologi. Läser du denna linje så erbjuder dig skolan inga val utan du forsätter till Medicina det 6:e året. 

Eftersom jag går i 5 biologico så tänkte jag berätta lite mer ingående om ämnena

Dibujo: Dibujo är konst rent ut sagt. Det är dock inte konst som i sverige utan i denna klass så tecknar vi olika matematiska figurer i 3D. vi använder oss mycket av olika mönster som tillslut bildar ett 3D objekt. Läraren i denna klass är väldigt trevlig och hon gör mycket roligt av det. Eleverna har ett visst antal Laminas som måste vara betygsatta innan året är slut och det är viktigt att hänga med i kurvora. Det går mycket ALL in på dessa lektioner. Till exempel så gjorde de en kortfilm av olika stillbilder och lerfigurer. Sammanlagt 300 bilder använder och för varje bild så knådades något om eller flyttades. 

Ingles: Är engelska, dock kan jag inte yttra mig så mycket om detta då jag inte har engelska. Min klass fick göra ett prov i början av året för att se vilka som behövde ha engelska och vilka inte eftersom många elever på min skola tar engelska lektioner utanför skolan. Läraren har jag dock pratat med och hon är väldigt rolig. Dock så måste jag säga att om de inte tar lektioner utanför skolan så kan de knappt någon engelska alls. Engelska undervisningen i skolan är Väldigt dålig.

Filosofia: Är filosofi, och har pratar det mest om olika gamla filosofer så som Kant eller Descartes. Denna läraren som vi har här är allas favoritlärare och hon kan underhålla klassen väldigt bra. Det är mycket prat under filosofiklasserna och det upppstår ofta hektiska diskussioner om just ämnet då läraren vecklar in det otroligt bra. Här är det mycket presentationer som gäller och mycker prat under lektionstid. Det är lite som på film att man diskuterar allt som finns i världen.nästan som att hon bara ber en säga ett ord och ordet blir till en brinnande klot av olika ideer och tankar. 

Fisica: Är ett ämne som är svårt då det används mycket specifika termer på spanska. Läraren i detta ämne är inte sympatisk och han hänger tyvärr ofta ut elever. Ämnet är precis som fysik i sverige. Vi har både Laborationer och vanliga teriolektioner. Dock finns det inte något formelhäfte och här är varje steg extremt viktigt. Glömmer du till exempel att EPG= MGH på din provfråga så spelar resten ingen roll för du får endå inte poäng för frågan. Här är det Noggranhet som är A och O.

Literatura: Literatur = böcker i mängder. Här studerar vi till exempel Dantes bok" La divina comedia" där vi analyserar infierno. Eller Helvetet. Här är det även mycket kreativitet, till exempel var slutprovet att man skulle använda sig av sin kunskap om boken och helvetet och bygga sitt eget helvete, placera personer i de olika etapper av synder och förklara varför. Även här är ett exempel på hur ambitiösa uruguayaner är. Det byggdes Vulkaner, Trappor, Hus, Slott, Torn och skogar. Läraren är absolut trevlig och hon är nästan lika ambitiös som eleverna. 

Biologia: Här är nog lärarinnan som är mest intensiv. Här har jag sett mina vänner slita ögonen ur kroppen av frustration för prov och olika practicos. Practicos här är antingen en hel drös som ska besvaras korrekt med bilder eller en fakta rapport om en djurgrupp med bilder av de olika laborationerna. Eftersom jag går i  biologico så har vi väldigt många timmar med biologi och därav har vi väldigt mycket arbete här, som innebär mycket arbete för alla elever.  Trots att hon är intensiv är hon väldigt sympatisk och jag vet att mina vänner gillar henne mycket. Lektionerna består av mycket föreläsningar och demonstrationer i form av burkar med olika slags djur på bordet. Vi har bland annat har katter i burk, hjärnor i burk, Grodor i burk, Grisar i burk och ja gud vet vad i burk.

Matematica: Är roligt och annorlunda. Här används inte PQ formeln utan man använder i stället Bascara som är en uppdaterad formel. Det är myckt papper med uppgifter och läraren ber ofta eleverna att arbeta i grupp för att sedan muntiligt redovisa sina uppgifter 

Quimica: Är ett ämne som är väldigt roligt här, det är iprincip om i sverige men med vissa skillnader. Till exempel använder de en annan konstant för R. R i sverige = 8,31 ( 8, någonting) och här i uruguay är R=0,082. Vad detta beror på har jag ingen aning. Vi har även laborationer här då läraren först demonstrerar och sedan får en och en gå upp och göra laborationen framför läraren. 

Ciudadana: Är iprinsip lag och rättigheter. Här arbetas mycket med lagarna för arbete och människorätt. Hur du ska behandlas på ditt jobb och vart du ska vända dig om du blir orättvist behandlad. Vad de får göra och vad de inte får göra. I detta ämnen förstår jag tyvärr inte allt då läraren pratar fruktansvärt snabbt och använder många termer som är specifika för lag och rättighet. 

Det var ämnena som jag har och nu tänkte jag faktiskt avsluta genom att rada upp lite skillnader. 

Skillnader mot Sverige:

 • Man använder sig av en skoluniform
 • Det är 10 minuters raster mellan varje lektion och alla har rast samtidigt
 • Man byter endast klassrum när man ska till laboratoriet, annars kommer läraren till klassrummet
 • Läraren läser upp betygen högt inför klassen
 • Lärarna Läser upp antalet dagar man varit borta för klassen och har inget problem med att ge kritik
 • Man tilltalar inte läraren med namn utan säger " Profe"
 • Många lärare använder inte förmanen på eleverna utan efternamnen
 • Lärarna pratar inte med varandra om att sprida ut prov och läxor. Ofta sker allt på samma dag
 • Eleverna är mycket mer välkomnande, alla pratar med alla.
 • Det finns inte särskillt många grupper utan alla hänger med alla
 • Både lärare och elever är ofta sena.
 • Du måste fråga läraren om lov innan du går på toa, och det händer att de säger nej. Då får du helt enkelt vänta 
 • Många lärare är sena och drar sedan ofta över tiden.
 • Alla pratar i mun med varandra, Räcka upp handen fungerar absolut inte
 • Det är alltid elever som suddar tavlan åt läraren.
 
Nu hoppas jag att ni sover gott och inte dog svenskadöden på grund av min fina grammatik och stavning. Puss och kram.  Här finns det bilder av skolan http://www.pabloneruda.edu.uy/galeria.html